cukier kokosowy dobry dla zdrowia

Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne sklepy ze zdrową i ekologiczna żywnością. To pozytywne zjawisko, gdyż można w nich znaleźć wiele ciekawych składników spożywczych. Właśnie dlatego warto czasem do nich zaglądać.

Jednymi z takich niecodziennych produktów są te wytwarzane z kokosów. Kokosy najczęściej kojarzone są z wiórkami kokosowymi, ale produkowane są z nich także inne rzeczy, jak cukier kokosowy. Cukier ten jest najczęściej mniej przetworzony niż inne cukry czy produkty takie jak miód czy syrop klonowy, z agawy. Dodatkową jego zaletą jest także dużo niższy indeks glikemiczny od wspomnianych produktów. To ważne dla osób, które muszą pod tym względem dobierać produkty spożywcze. Uwaga jednak na jego kaloryczność, która nie różni się od innych cukrów.

Innym produktem jest mąka kokosowa. Jako że jest to mąka z orzecha może być ona spożywana na surowo. Oznacza to, że znajdzie ona zastosowanie do różnego rodzaju deserów na zimno. Jej użycie daje potrawom delikatny, kokosowy posmak. Oczywiście to tylko jeden z przykładów jej zastosowań. Być może mąka kokosowa w twojej kuchni jest używana jeszcze do innych potraw.

W pierwszej chwili, gdy spotykamy się z nowym zastanawiamy się co można z tym zrobić. I tu z pomocą przychodzi internet, który jest pełen inspiracji na wykorzystanie niecodziennych składników spożywczych. Wiele z nich wykorzystuje także cukier kokosowy i mąkę. Jedyne co może zniechęcać do tych produktów to ich cena. Jest ona dość wysoka, a same produkty można zazwyczaj dostać tylko w sklepach z żywnością ekologiczną.